Teachers for Europe (T4E) 2014-15 - Δυτική Ελλάδα/Western Greece - Αιτωλοακαρνανία/Aetolia & Akarnania - Δημοτικό Σχολείο Αστακού/Astakos Primary School

Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεδριάζει (Συμβούλιο της Ε.Ε., Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και Ευρωπαϊκή Επιτροπή)



Με αφορμή τέσσερα αναμνηστικά κέρματα με θέμα της Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε., εξετάζονται το Συμβούλιο της Ε.Ε., το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το πορτογαλικό κέρμα του 2007 εμφανίζει μια βελανιδιά. Αριστερά κάτω από τα κλαδιά της εικονίζεται το πορτογαλικό εθνόσημο και δεξιά η λέξη “POR TU GAL” γραμμένη σε τρεις σειρές. Κάτω από τη σύνθεση αυτή είναι γραμμένη η φράση “2007 PRESIDENCIA DO CONSELHAO DA UE”.

Το γαλλικό κέρμα του 2008 έχει μια μεγάλη επιγραφή στο κέντρο του: “2008 PRESIDENCE FRANCAISE UNION EUROPEENNE RF”. Από τα συμφραζόμενα είναι κατανοητή η σημασία της όπως και η σημασία του “RF” (“Republique Francaise”), αντίστοιχη της παρουσίας της συντομογραφίας “RI” στα ιταλικά κέρματα.

Το βελγικό κέρμα του 2010 φέρει στο κέντρο του μια καλλιγραφική σύνθεση της σύντμησης “EU”. Στο πάνω μέρος υπάρχει η επιγραφή “BELGIAN PRESIDENCY OF THE COUNCIL OF THE EU 2010”, ενώ στο κάτω μέρος υπάρχει το όνομα της χώρας στις ομιλούσες γλώσσες: “BELGIE-BELGIQUE-BELGIEN”.

Το λετονικό κέρμα του 2015 απεικονίζει το σχέδιο μιας μυλόπετρας ως αναφορά στο παρελθόν της χώρας και πάνω από αυτή αναγράφεται “LATVIJAS PREZIDENTURA ES PADOME” («Λετονία-προεδρία της Ευρώπης»)

Το κοινό στοιχείο το οποίο συνδέει τα τέσσερα κέρματα είναι η προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο είναι το όργανο που λαμβάνει τις βασικές αποφάσεις και αποτελείται από εννέα διαφορετικά υποσυμβούλια, στα οποία συμμετέχουν υπουργοί από κάθε κράτος-μέλος. Έδρα του Συμβουλίου της Ε.Ε. είναι οι Βρυξέλλες. Την προεδρία την αναλαμβάνει κάθε κράτος με συγκεκριμένη σειρά κάθε κράτος για έξι μήνες. Τρέχουσα προεδρία είναι αυτή της Λετονίας, όπως μαρτυρά και το κέρμα του 2015. Η Ελλάδα έχει βρεθεί στην προεδρία το 1983 (Ανδρέας Παπανδρέου), το 1988 (Ανδρέας Παπανδρέου), το 1994 (Ανδρέας Παπανδρέου), το 2003 (Κωνσταντίνος Σημίτης) και το 2014 (Αντώνης Σαμαράς).

Άλλο όργανο με παραπλήσια ονομασία είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο οποίο συμμετέχουν οι αρχηγοί των κρατών και συνεδριάζει τέσσερις φορές τον χρόνο. Πρόκειται για μια Σύνοδο Κορυφής η οποία χαράσσει την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόεδρός της είναι ο Ντόναλντ Τουσκ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελείται από Επιτρόπους και μπορεί να υποβάλει στο Συμβούλιο της Ε.Ε. νομοθετικές προτάσεις. Σημερινός της πρόεδρος είναι ο Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.